2013. február 14., csütörtök

Miért venném meg Gergő házát?

Van nekem egy nagyon jó barátom, Gergő. Ha belegondolok, kevés olyan jó barátom van, mint Ő. De nem ezért venném meg azt a házat, amit Érden árul...
Előzetesen leszögezem, hogy nagyon élvezem azt a házat, ahol lakunk és nem bántam meg a szobi házvásárlást. De most, hogy túl vagyok egy vásárláson, számos olyan dologra rájöttem, ami miatt így soha többet nem vásárolnék házat, ahogy mi tettük. Pár dolgot másként csinálnék és ezek alapján Gergőék háza jelenleg sokkal jobb vétel lenne, mint a miénk volt.
 
A kérdéses házikó - mármint Gergőéké - Érden van, egy zsákutcában. Egyébként a mi házunk is zsákutcában van és nagy szerepe volt a döntésemben annak, hogy pont Gergők házánál láttam meg, milyen jó dolog is zsákutcában lakni. Aki zsákutcában lakik, annak a háza előtt nincs átmenő forgalom. Azok az emberek járnak-kelnek itt - és ott is - akik az utcában laknak. Ez naponta 20-30 elhaladó autót jelent. Ha nem zsákutcában laksz, akkor ez óránként is lehet ennyi, főútvonalon meg akár percenként is. Ha az ember családi házba költözik, akkor - gondolom én, szigorúan magamból kiindulva - nyugalomra vágyik. A nyugalom nálam pedig nem egyeztethető össze azzal, hogy az ablakom alatt percenként tucatjával mennek el az autók, kamionok, helyi járat. Na, ezért költöztem én zsákutcába, Szobon a mi utcánkban volt olyan nap, amikor 7, azaz hét autót számoltam meg. Pedig direkt figyeltem. Zsákutcában lakni tehát jó!
Ha házat vennék most, akkor CSAK olyan házat vennék, amely nem az utca fronton van, hanem előkert választja el az utcától. Miért? Mert a mi házunknál a gyalogosok (tisztelet a kivételnek) BÁMULNAK be az ablakon, amit én felettébb utálok. Az embernek az az érzése van, hogy egy nagy Big Brotherben van és az egész élete egy nyitott könyv. Ezzel szemben egy előkertes háznál (ilyen Gergők szóban forgó háza is) ez a probléma nincs. Az ember ráadásul ültethet néhány dísznövényt, sövényt a ház és az utca közé, ami a bekukucskálást lehetetlenné teszi, de még azt a kevés hangot is megfogja, amit az a néhány autó jelent, ami elvétve elmegy a ház előtt. Elég ám egyetlen szomszéd, aki reggel ötkor jár dolgozni és minden reggel járatja a kocsit (én is ezt csinálom, igaz fél hétkor), míg bezárja a házat és a kaput. Akár akarod, akár nem felébredsz erre akkor is, ha Neked elég lenne később kelned. Szóval jó az, ha egy biztonságos távolság választ el az utcától...
Ha most vennék házat, akkor olyat vennék, amihez van egy megfelelő kertecske. Nem nagy, nem akarok sem krumplit, sem borsót ültetni, de nem is kicsi. Arra kell a kertecske, hogy oda ki tudjak néha ülni, nyaranta a gyerekeknek ki lehessen tenni egy medencét, rohangálhassanak kedvükre. Ehhez egy 1000 négyzetméter alatti telek bőven elég. Mondjuk 700 négyzetméter, mint Gergőéknél. Egy ekkora kertben még a fű is tökéletesen, kevés munkával karbantartható, de arra is bőven elég, hogy az ember egy kis sufnit húzzon fel rá (ez Gergőéknél megvan), illetve egy kocsibeállót csináljon (Gergőéknél ez is megvan) és meleg nyári napokon kellemes kerti partikat rendezzen a haveroknak és azok családjának. Szóval egy jól eltalált méretű kert nagyon jó dolog ám...
 
Aztán ha házat vennék, nagyon jó dolog lenne, hogy körül lehet járni. Ezt a gyerekek nagyon élvezik, simán lehet körülötte fogócskázni, vagy akár biciklizni. Ha én most lennék kölyök, biztosan nem állnék meg addig, amíg százszor nem kerülöm meg a házat cangával. Aztán kétszázszor. Aztán görkorival.
Az ilyen, megkerülhető házaknak megvan az az előnye is, hogy nincs a szomszéd felé eső falrész, nem támaszt a házad falához semmit a szomszéd (extrém esetekben nem borít például homokot meg sódert a fal tövébe, amitől aztán átázik a ház fala teljesen...) és ami a legfontosabb, kellemes távolságba kerülsz attól, hogy egy félhülye szomszéd mondjuk hajnalonként a hálószobád mellett, a párnádtól 1 méterre hasogassa a tűzifát. Vasárnap is. Igaz, az én szomszédaim Szobon aranyosak és Gergőék házánál is kifejezetten jó fejek, de azt sosem lehet tudni, mikor költözik melléd egy elmeháborodott. Velük szemben a távolság az egyetlen biztos megoldás.
Gergőék házánál külön imádható dolog az, hogy az udvar egy része a ház mögött van, így az utcáról nem látszik, a telekszomszéd felé magas kerítés és buja növényzet határolja, így a diszkréció adott. Nem néz senki bele az orcádba, miközben napozol, medencében pancsolsz, vagyakármi.
 
És nem utolsósorban, ha egy ház körbejárható, akkor minden napszakban van olyan terület, ami éppen árnyék alatt van és a legnagyobb nyári melegben is ki lehet oda ülni.
A következő szempontom az, hogy nem vennék emeletes házat. A miénk emeletes, már kicsit bánom. Vannak persze előnyei is, hiszen a mi házunk kis alapterületű és így télen bagóból kifűthető (átalányban annyit fizetek, mint Pesten fizettem egy 35 négyzetméteres panelért...). De egyértelműen hátrány egy emeletes háznál a lépcsőzés, amit mi még bírunk így 40 évesen, de leszünk mi majd 65 évesek is, mire kifizetjük. Szóval a lépcsőzés nem jó dolog, megerőlteti a térdet és éjjel, félálomban lemenni vécére külön bónusz.
Gergőék háza viszont földszintes. Nagy előnye ennek, hogy nincs lépcsőzés és további előny az is, hogy a tetőtér -padlás - szükség esetén bármikor beépíthető. Így a ház alapterülete megnövelhető majdnem a duplájára, ha a gyerekeknek esetleg kell majd a hely, ahogy nőnek. A gyerekszoba egyébként később vendégszobának meghagyható, a jelenleg meglévő földszinti terület egy kétgyerekes családnak tökéletes, jó beosztású, élhető élettér.
Ha házat vennék, csak olyan embertől vennék, aki műszaki beállítottságú. Csak villanyszerelőtől, lakatostól, víz- gáz- és központifűtés-szerelőtől, kőművestől. Vagy mérnök embertől.
Miért? Mert ezen embereknek általában olyan a beállítottságuk, hogy nem bírják elnézni, ha valami rossz. A saját házukban aztán végképp nem. Ez a műszaki beállítottságú ember minden problémát meg tud oldani mégpedig úgy, hogy az utána jól is fog működni.
Mi, akik ez a "fajta" vagyunk, nem tudunk azzal a tudattal élni, hogy valami nem jó, bármikor elromolhat. Ott motoszkál a fejünkben és inkább megcsináljuk, vagy megcsináltatjuk, mert csak akkor tudunk nyugodtan aludni.
Gergő villanyszerelő, háztartási gépek forgalmazásával foglalkozik és emellett nagyon ügyes keze van mindenhez. Engem - de több barátomat is - számos esetben segített ki olyan műszaki problémákból, amikhez én kevés voltam. Pedig én is ügyeskezű, igényes ember vagyok.
Vagyunk páran, akik ha valamit megcsinálunk, az meg van csinálva. Ennyi. És vagyunk páran, akiket a kihívott szakember sem tud átverni. Alapvetően azért nem, mert eleve ismerettségi körből választunk megbízható szakembert mindenre, másrészt meg azért nem, mert magunk is meg tudnánk csinálni mindent és csak a speciális szerszámok miatt nem állunk neki. Olcsóbb ugyanis kihívni valakit, mint gépet bérelni, elcseszni egy hétvégét - vagy hetet - és ugyanazt az eredményt elérni.
Összegezve tehát mindezeket azért írom csak le, mert van, akitől az ember nyugodtan vehet házat. Nincs összegányolva. Gergőtől például nyugodtan vennék házat, de nem csak ezért. Később írom, miért is...
 
A felsorolt kritériumokkal persze találhat az ember számos házat, még hasonló áron is. Az ingatlanpiac kegyetlenül pang, alig lehet eladni valamit manapság. Ezért van az, hogy sokan és egyre többet engednek a ház árából, miközben az értéke nem csökkent. Gergőék háza is simán eladható lenne 22-23 millióért is és a "válcság" előtt egy hét alatt el is vitték volna ennyiért.
De "válcság" van, az emberek teljesen be vannak ijedve és semmiképpen nem vállal senki kockázatot.
És ez teljesen érthető.
Az egyik dolog a pénzügyi kockázat. Miatta vettem én magam is egy olcsóbb, Budapesttől sokkal messzebb lévő házat. Nekem nem volt sok lehetőségem, nem volt alaptőkém - mondjuk egy jól eladható lakás Budapesten - így bármennyire tetszett is Gergőék háza, nem mertem bevállalni ekkora kölcsönt.
De ha lett volna mondjuk tőkém és belefért volna a magam által kikalkulált havi törlesztőrészletbe, akkor CSAK ezt a házat vettem volna meg.
 
De nem a pénzügyi oldala a legdurvább egy ház megvásárlásának. Ha az ember utánajár és jó bankot választ, forint alapon és kellő önrészlettel, akkor egészen jól kiszámítható, mikorra és hogyan ér majd a kölcsön, vagy lízing végére. Munkanélküliség persze bármikor beüthet, de épeszű ember tartalékol és magában a kölcsönben is vannak megoldások pár hónap áthidalására. Így talán a pénzügyi oldal manapság, a svájci frankok után megszigorodott feltételek mellett azért vállalható.
Nem ez a nagyobb kockázat tehát.
 
Most pedig, amikor túl vagyunk egy hercehurcán és az első hónapok szívásain, azt mondom, hogy házat CSAK olyantól vennék, akit ismerek. Akiben bízok.
Ugyanis egy ház vásárlásánál ALAP, hogy ha idegentől veszed, akkor BECSAP.
Kit kisebb, kit nagyobb dolgokkal vernek át, de átvernek. Ez biztos!
Miért?
Egyrészt azért, mert nagyon pang a piac és sokan évek óta árulják a házukat. Amikor jön egy vevő, lehazudják a csillagokat is az égről, csak vegye meg végre valaki. Olyan rafinált és aljas csúsztatásokat alkalmaznak emberek, hogy égnek áll tőle az ember haja.
Idegennek tehát azt sem szabad elhinni, amit kérdez. Mindennek utána kell járni, szakértőket kell hívni a házhoz és szigorúan fel kell mérni a kockázatokat. Hogy a háznál milyen műszaki jellegű buktatók lehetnek.
Amikor ez megvan, kell csinálni egy kalkulációt és az alapján kell dönteni, hogy bevállalható-e a ház úgy, hogy tudjuk világosan, a kazánt hamarosan cserélni kell, a tetőt javítani kell, a házat le kell majd szigetelni, a villamos vezetékeket ki kell majd cserélni, az ablakokat ki kell majd cserélni. És még sorolhatnám, miken próbál meg egy átlagos magyar eladó átsiklani kecsesen, amikor az ember a ház műszaki állapotáról kérdezi.
 
Aki vett, vagy akart venni házat, annak bizonyára ismert mondatok ezek:
"Á, a kazán újszerű, amúgy meg örök darab, magyar gyártmány és fillérekért lehet venni hozzá alkatrészt...". A valóság mi? A kazánt gyártó magyar cég rég megszűnt, a javítás csak cserével oldható meg. Vagy: "28 fok van fenn az emeleten, olyan jó a fűtés...". A valóság: ahhoz, hogy a földszinten 18-20 fok legyen, az emeleten 28-at kell csinálni, olyan szarul lett kialakítva a rendszer. Vagy: "Ezeket az ablakokat nem szoktuk nyitogatni, mert a fürdőszobán keresztül meg a bejárati ajtón keresztül szellőztetünk, az sokkal jobban átszellőzteti a házat..." A valóság: Az ablakok be vannak rohadva és ha sikerül is kinyitni azokat, centiket lógnak és csak csavarhúzóval feszegethetők vissza. A fürdőszobán keresztül meg azért kell szellőztetni, mert a szarul kialakított padlóösszefolyó miatt pöceszag lenne. Vagy: "A kilincset kicsit meg kell csak emelni, máris zárható az ajtó, de mi ezt az ajtót soha nem szoktuk bezárni..." A valóság: az összes zárban el van törve a rugó és ezért kell a kilincset megemelni, az ajtót pedig azért nem szokták zárni, mert a zárnyelv helye ki sincs vésve az ajtótokból és így nem fordítható rá a kulcs...
És még sorolhatná, de nem teszem. Egyébként csak az a kérdés, hogy az eladó ennyire nem ért a műszaki dolgokhoz és ezért tudja minden szakember átverni, vagy ennyire rafinált, hogy a tudatlant így el tudja játszani, miközben nagyon is jól tudta, hogy az eladásra kínált házzal milyen gondok vannak. Vagy csak egyszerűen őt nem zavarják azok a dolgok, amik engem meg igen...
 
Egyébként nem nagyon érdekel. Tudomásul vettem, hogy egy használt házon mindig lesznek javítandó dolgok és egyébként én magam élvezem is, ahogy a kezem munkája nyomán egyre szebb és jobb lesz valami. Szerencsére a házunk vételekor ezeket a dolgokat bele is kalkuláltam a képletbe.
 
Nem reklamálok tehát, mindössze annyit szerettem volna mindezzel csak érzékeltetni, hogy sokkal jobban jár az ember, ha egy becsületes, igényes, műszaki beállítottságú embertől vásárolunk házat.
 
Mint például Gergő.
 
Abban biztos vagyok, hogy Ő se hazudni nem fog semmiről, de még csak elhallgatni sem fog olyan dolgot, amiről tud. És abban is biztos vagyok, hogy Őt nem tuta átverni egyetlen szakember sem, így ami már meg van javítva, az meg van javítva.
 
Összegezve tehát ha most vennék házat és az anyagi lehetőségeimbe bele is férne, akkor egy percig sem gondolkoznék ezen, az Érd csendes zugában, jó közlekedés mellett lévő, aranyos kis házacskán.
 
Mindössze azért írtam mindezeket le, hogy nehogy már egy idegen járjon jól ezzel a házzal!
További részleteket ide kattintva olvashatsz.
 
Ha valakivel jót akartok tenni, osszátok tovább ismerősök között!

3 megjegyzés:

  1. Köszönöm Sanci! (Ezt nem lehet másképp mondani!)

    VálaszTörlés
  2. A nevem Mr. Carter Collins, magánnyilvántulajdonos vagyok, aki ad ki
    Magán és vállalati magánszemélyeknek nyújtott kölcsönöket. Elutasították
    Ilyen sok bank? Finanszírozásra van szüksége a vállalkozás létrehozásához? csinál
    Finanszírozásra van szüksége a vállalkozás bővítéséhez? Vagy szükséged van egy
    személyi kölcsön?. Vegye fel velünk a kapcsolatot most :: cartercreditunionoffer.link@gmail.com

    HITELES ADATOK FORMÁJA

    1) A NÉV:
    2) Nem:
    3) AZ ORSZÁG:
    4) AZ OKTATÁS:
    5) A MARITÁLIS ÁLLAPOT:
    6) TELEFONSZÁM:
    7) HAVI JÖVEDELEM:
    8) Cím:
    9) CÉL:
    10) HITELKERESKEDELEM:
    11) HITEL IDŐTARTAM:

    Vegye fel velünk a kapcsolatot most :: cartercreditunionoffer.link@gmail.com
    Üdvözlettel
    Carter Collins úr

    VálaszTörlés